Nieuwsbrief
Online lezen  |  Afmelden  |  Aanmelden | Voorkeuren aanpassen nummer 55, december 2018
De vakman als startpunt
20 jaar geleden verliet ik de universiteit om toegepast onderzoek te gaan doen. Ik zag mijzelf de frontiers of knowledge niet veel verder verleggen. Wat ik wél zag, waren grote kansen voor het benutten van wetenschappelijke kennis in de praktijk. Ik had geen idee dat het verzilveren van die kansen zo lastig zou blijken te zijn.
Een recent verschenen proefschrift illustreert fraai hoe al in 1948 wordt gepleit voor het gebruik van wetenschappelijke kennis in het maatschappelijk werk. Tegelijk laat het proefschrift zien dat 70 jaar later circa 10% van de maatschappelijk werkers dat ook daadwerkelijk doet. Het beeld in het domein werk en inkomen is niet heel anders. Vanuit de gedachte ‘er is zo veel kennis, maar die wordt zo weinig gebruikt’ is een aantal jaar geleden het Kennisplatform Werk & Inkomen (KWI) opgericht. In dit platform werken de uitvoeringsorganisaties voor de sociale zekerheid met elkaar samen op het gebied van kennisontwikkeling en kennisdeling. In eerste instantie was de inzet van het KWI vooral gericht op het beter ontsluiten van alle beschikbare wetenschappelijke kennis. Daarnaast lag de nadruk op het belang van toepasbaarheid in de uitvoering van nieuwe wetenschappelijke kennis. Wat we nu ontdekken, is dat dit geen garantie is voor het daadwerkelijke gebruik van die kennis in de uitvoeringspraktijk: we missen een vruchtbare bodem.
Lees de volledige column van Gijsbert van Lomwel >>

 
Gijsbert van Lomwel
Gijsbert van Lomwel
Hoofd Kenniscentrum UWV

Twitter: @GvLomwel
 
  
 
 
 
Verschenen 
Grote verschillen in arbeidsmarktpositie academici
 
 
 
De studierichting is zeer bepalend voor het arbeidsmarktsucces van academici, zowel bij de start als 10 jaar na afstuderen.
 
Vlak na afstuderen hebben alumni van de WO-master accounting de beste arbeidsmarktpositie en van archeologie de zwakste.
Studierichtingen met een relatief goede startpositie blijven het goed doen op de arbeidsmarkt. Omgekeerd geldt dat bij opleidingen met een zeer matige startpositie er meestal geen sprake is van een inhaalslag.
Na een studie finance stijgt het uurloon het sterkst.
Na een studie tandheelkunde is het jaarinkomen het hoogst bij de start en na 10 jaar.
  
Lees Grote verschillen in arbeidsmarktpositie >> 
  
 
 
Gestart
Challenge Technologie voor Inclusie
 
 
 
Onderzoek wijst uit dat mensen met een arbeidsbeperking dankzij technologische toepassingen (beter) kunnen deelnemen aan het arbeidsproces. De begin 2018 ingestelde Coalitie voor Technologie en Inclusie daagt werkgevers, technologieontwikkelaars, werknemers en ondersteuners nu uit om concrete ideeën in te dienen voor pilots op de werkvloer. Op 23 november vond de aftrap plaats voor deze Challenge. Na 11 pitches smeedden de aanwezigen samen plannen om toepassingen in een concrete werksetting uit te proberen. Ideeën voor pilots kunnen tot 25 januari 2019 worden ingediend bij de Coalitie voor Technologie en Inclusie.
 
   
Bekijk de sfeerimpressie van de dag >>  
 
 
 
Verschenen
UKV-artikel Werkkansen van voormalig administratief medewerkers vergroten
Dit artikel laat zien dat UWV WW’ers effectief kan helpen om breder naar werk te zoeken.
 
Uit onderzoek blijkt dat gedragsfactoren zoals gebrek aan kennis, onrealistisch optimisme en angst een belangrijke rol spelen bij het vasthouden aan zoekgedrag dat weinig kansen op een baan biedt.
Uit een praktijkexperiment blijkt dat een Werkmap-bericht dat inspeelt op de gedragsbelemmeringen ervoor zorgt dat WW’ers met een administratief beroep 37% meer naar andere, kansrijkere vacatures zoeken.
UWV kijkt hoe deze interventie structureel kan worden ingezet.
  
Lees het UKV-artikel >>
 
 
 
 
Verschenen
Regionale Maandcijfers Arbeidsmarkt-
informatie
De publicatie Regionale Maandcijfers Arbeidsmarkt-
informatie geeft per arbeidsmarktregio inzicht in de stand van zaken van en de ontwikkelingen op het gebied van de WW-uitkeringen. De publicatie besteedt aandacht aan de instroom, de uitstroom en de stand van de WW-uitkeringen en aan de WW-uitkeringen per gemeente. Daarnaast komen ook de kenmerken van de WW-uitkeringsgerechtigden aan bod, zoals geslacht, leeftijd, opleidingsniveau, verstreken WW-duur, sector en beroepsklasse. De Regionale Maandcijfers Arbeidsmarkt-
informatie verschijnen maandelijks en zijn beschikbaar in pdf-formaat.  
  
Ga naar de Regionale maandcijfers Arbeidsmarktinformatie >>
 
 
 
Verschenen
Nieuwsflits Arbeidsmarkt
 
 
De maandelijkse Nieuwsflits Arbeidsmarkt bevat stand- en stroomcijfers van WW-uitkeringen.
 
Eind oktober verstrekte UWV 269.000 WW-uitkeringen, 4.500 (-1,7%) minder dan in de voorgaande maand.
In vergelijking met oktober 2017 ligt het aantal WW-uitkeringen 74.100 lager (-21,6%).
Van alle beëindigde WW-uitkeringen in de eerste 10 maanden van 2018 werd 36,4% beëindigd vanwege werkhervatting.
Daarnaast werd 11,3% beëindigd vanwege werkgerelateerde redenen zoals geen inkomstenopgave meer indienen na werkhervatting.
Lees de UWV Nieuwsflits Arbeidsmarkt >>
 
 
 
 
Persbericht CBS/UWV
Aantal werkenden stijgt verder
 
 
Maandelijks brengen UWV en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) een persbericht uit over de ontwikkeling van de werkloze beroepsbevolking en het aantal WW-uitkeringen.
 
In oktober daalde de werkloosheid tot 337.000, ofwel 3,7% van de beroepsbevolking.
De daling van de werkloosheid was in de afgelopen 3 maanden het sterkst bij 45- tot 75-jarigen. Sinds juli is het werkloosheidspercentage bij deze groep gedaald van 3,7% naar 3,3%.
Het aantal 15- tot 75-jarigen met betaald werk nam de afgelopen 3 maanden toe tot 8,8 miljoen.
  
Lees het volledige persbericht >>
 
 
 
UWV beschikt over veel kennis en deelt die graag. Deze digitale UWV Kennisnieuwsbrief informeert u over recente ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en attendeert op nieuwe arbeidsmarktpublicaties en andere kennispublicaties van UWV.

De nieuwsbrief komt elke maand uit.
UWV beschikt over veel kennis op diverse gebieden. We onderscheiden 4 hoofdgebieden. Deze kennen een eigen kleurcodering. Zo kunt u snel zien op welk gebied een publicatie betrekking heeft.
 
Kennis over ontwikkelingen in de sociale zekerheid
 
 
Kennis over arbeidsmarkt en arbeidsparticipatie
 
 
Kennis om de dienstverlening verder te professionaliseren
 
 
Kennis over financiële aspecten van de sociale zekerheid
Reacties zijn welkom via: kennis@uwv.nl