Nieuwsbrief
Online lezen  |  Afmelden  |  Aanmelden | Voorkeuren aanpassen nummer 38, mei 2017
Weer aan de slag
De arbeidsmarkt is inmiddels goed op stoom gekomen. Uit recent UWV-onderzoek naar werkhervattingen in de eerste herstelfase van de arbeidsmarkt na de crisis, blijkt dat meer mensen vanuit de WW hun weg terug naar werk vinden. Dit lukt vaak ook sneller en mensen behouden het werk langer.
Je kunt discussiëren over de vraag met welk werkhervattingspercentage en mate van bestendigheid we tevreden kunnen of moeten zijn. Het is zonder meer positief dat meer mensen die in de WW terechtkwamen, weer sneller aan het werk gaan, en dat de duurzaamheid van de werkhervatting toeneemt. Nu het herstel van de arbeidsmarkt in een stroomversnelling lijkt te zijn gekomen, mogen we naar de toekomst toe echter hogere verwachtingen uitspreken, bijvoorbeeld voor de hogere leeftijdsgroepen. Slechts 35% van de ontslagen 55-plussers vindt binnen een jaar een nieuwe baan. En slechts de helft blijft voor minimaal 12 maanden aan de slag. Het is goed om oog te blijven hebben voor mensen die ‒ ondanks het economisch herstel ‒ erg veel moeite ondervinden om weer aan de slag te komen. Het komt eropaan om met wilskracht, een goede profilering en met behulp van je netwerk zo snel mogelijk in pole position te komen.
Lees de volledige column van Rob Witjes >>


Rob Witjes
Rob Witjes
Hoofd Arbeidsmarktinformatie en -advies UWV

Twitter: @RobWitjes
 
 
 
Persbericht CBS/UWV
Werkloosheid daalt verder
Maandelijks brengen UWV en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) een persbericht uit over de ontwikkeling van de werkloze beroepsbevolking en het aantal WW-uitkeringen.
 
De werkloosheid nam in de afgelopen 3 maanden met gemiddeld 6.000 per maand af en kwam in maart uit op 463.000 (5,1%).
De werkloosheid daalt vooral doordat er meer werklozen een baan vinden dan dat er werkenden werkloos worden.
Het aantal werkenden nam in de afgelopen 3 maanden met gemiddeld 14.000 per maand toe.
Het aantal werkende vrouwen neemt sneller toe dan het aantal werkende mannen.
  
Lees het volledige
persbericht >>
 
 
 
 
Verschenen
Nieuwsflits Arbeidsmarkt 
De maandelijkse Nieuwsflits Arbeidsmarkt bevat stand- en stroomcijfers van WW-uitkeringen en cijfers over ontslagaanvragen.
 
In maart daalde het aantal lopende WW-uitkeringen licht, tot 414.800 WW-uitkeringen.
Het aantal WW-uitkeringen aan jongeren nam in maart toe, terwijl dit in de oudere leeftijdsklassen juist afnam.
Bij de sectoren was de afname het grootst in de landbouw en bij bouwbedrijven.
In het grootwinkelbedrijf en bij banken was sprake van een toename van het aantal WW-uitkeringen.
Vergeleken met maart vorig jaar nam het aantal uitkeringen af met 12%.
 
Lees de UWV Nieuwsflits Arbeidsmarkt  >>
 
 
 
Verschenen
Jaarverslag 2016
 
Het herstel van de economie heeft zich in 2016 voortgezet en ook de werkloosheid is vorig jaar verder gedaald. Maar niet iedereen profiteerde hiervan. UWV heeft vorig jaar 1,4 miljoen mensen voorzien van een uitkering vanwege ziekte, werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. In totaal was hiermee een bedrag van 20,5 miljard euro gemoeid. UWV heeft gelukkig wel 12.500 arbeidsbeperkten aan werk kunnen helpen. En 172.900 mensen met een WW-uitkering hebben een nieuwe baan gevonden. UWV is verheugd dat zowel werkgevers als uitkeringsgerechtigden in 2016 net zo tevreden zijn over de dienstverlening van UWV als het jaar ervoor. 
 
 
Bezoek de UWV verantwoordingssite met het jaarverslag 2016 >>
 
 
 
Verschenen
Regionale trendrapportage banenafspraak ‒ vierde kwartaal 2016
Gemeenten en werkgevers hebben behoefte aan inzicht in de voortgang van de banenafspraak op regionaal niveau. Daarom publiceert UWV op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Werkkamer sinds het derde kwartaal van 2015 een regionale trendrapportage banenafspraak. De rapportage die nu is verschenen, geeft de stand van zaken weer van eind vierde kwartaal 2016. Sinds eind 2015 zijn er 3.763 reguliere banen bijgekomen. De rapportage is gebaseerd op gegevens uit het doelgroepregister. Het doelgroepregister wordt gevuld met data uit verschillende bronnen van WV, Panteia en CBS.
 
Lees de regionale trendrapportage  >>
 
 
 
Verschenen
UKV-artikel Werkhervatting langdurig zieke vangnetters
Het artikel bevat een vergelijking van het aandeel werkhervattingen van twee groepen langdurig zieke vangnetters (uitzendkrachten, eindedienstverbanders en WW’ers) uit 2015 en 2012.
 
Het totale aandeel vangnetters dat 1,5 jaar na ziekmelding weer aan het werk is, is voor beide groepen gelijk, te weten 12%.
Alleen uitzendkrachten uit 2015 zijn wel vaker weer aan het werk: 21% versus 8%.
Bij de eindedienstver-
banders uit 2015 en 2012 zien we een gelijk aandeel werkenden van 17%.
Bij de WW’ers uit 2015 is het aandeel werkenden licht gedaald, van 7% naar 6%.
  
Lees het UKV-artikel op uwv.nl  >> 
 
 
 
Verschenen
Factsheet arbeidsmarkt administratieve beroepen
De factsheet gaat in op de verwachte ontwikkeling van banen en vacatures, beschrijft trends en geeft aan waar kansen liggen voor werkzoekenden.
 
Vooral in lagere tot middelbare economisch-administratieve beroepen als administratief medewerker en receptionist zijn veel banen verdwenen.
Dit komt vooral door automatisering en digitalisering.
De vraag naar personeel met een functie op hoger niveau neemt toe.
Goede kansen op een baan zijn er voor hypotheekadviseurs, assistent-accountants en –controllers en registeraccountants.
 
Lees Factsheet arbeidsmarkt administratieve beroepen >>
 
 
 
Verschenen
Basissets Regionale Arbeidsmarkt-
informatie
Maandelijks wordt op werk.nl de ‘Basisset Regionale Arbeidsmarktinformatie’ gepubliceerd. Met deze informatie blijft u op de hoogte van actuele ontwikkelingen en verschuivingen in uw arbeidsmarktregio. 
 
Ga naar de Basissets Regionale Arbeidsmarktinformatie >>
 
 
 
Verschenen
Rapportage
WW < 27 jaar
 
UWV publiceert maandelijks op werk.nl de ontwikkelingen in het aantal WW-uitkeringen van mensen onder de 27 jaar. Zo blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen en verschuivingen in uw arbeidsmarktregio.
 
Ga naar de Rapportage
WW < 27 jaar >>
 
 
 
 
Verschenen
Rapportage WW 50-plus
 
UWV publiceert maandelijks op werk.nl de ontwikkelingen in het aantal WW-uitkeringen van mensen van 50 jaar en ouder. Zo blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen en verschuivingen in uw arbeidsmarktregio. 
 
Ga naar de Rapportage WW 50-plus >>
 
 
 
UWV beschikt over veel kennis en deelt die graag. Deze digitale UWV Kennisnieuwsbrief informeert u over recente ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en attendeert op nieuwe arbeidsmarktpublicaties en andere kennispublicaties van UWV.

De nieuwsbrief komt elke maand uit.
UWV beschikt over veel kennis op diverse gebieden. We onderscheiden 4 hoofdgebieden. Deze kennen een eigen kleurcodering. Zo kunt u snel zien op welk gebied een publicatie betrekking heeft.
 
Kennis over ontwikkelingen in de sociale zekerheid
 
 
Kennis over arbeidsmarkt en arbeidsparticipate
 
 
Kennis om de dienstverlening verder te professionaliseren
 
 
Kennis over financiële aspecten van de sociale zekerheid
Reacties zijn welkom via: kennis@uwv.nl