Nieuwsbrief
Online lezen  |  Afmelden  |  Aanmelden | Voorkeuren aanpassen nummer 41, september 2017
Uitzendwerkgevers zijn niet normaal
Minister Asscher heeft onlangs voor uitzendwerkgevers de mogelijkheid afgesloten zich onder de ‘normale’ werkgevers te scharen. Dat was noodzakelijk, want hoewel uitzendwerkgevers zeer belangrijk zijn, zijn ze allesbehalve normaal.
Elke werkgever, behalve als hij eigenrisicodrager is, betaalt sinds 2014 een gedifferentieerde Ziektewetpremie. Deze is hoger naarmate meer van zijn werknemers in de Ziektewet belanden. Uitzendwerkgevers hebben in de regel een zeer hoge Ziektewetpremie. Dat komt doordat zij overwegend werknemers met kortdurende contracten hebben. Bij ziekte vallen vrijwel al deze werknemers direct onder de Ziektewet. Uitzendwerkgevers kunnen echter van de van de mogelijkheid gebruik maken zich in te laten delen in een andere sector dan de uitzendsector. Hiermee wordt een hoge Ziektewetpremie omzeild. De kosten van de Ziektewetuitkeringen worden hiermee wel afgewenteld op de normale werkgevers in de sectoren. Asscher heeft het enige juiste gedaan door deze weg af te sluiten voor uitzendbedrijven die zich in een andere sector willen laten indelen. Nu nog het ongedaan maken van de in het verleden toegekende aanvragen. Deze maas in de wet kan maar beter helemaal gedicht worden.
Lees de volledige column van Wibaut Jeurissen >>


Wibaut Jeurissen
Wibaut Jeurissen
Senior controller Financieel Economische Zaken

Twitter: @WibautJeurissen

 
 
 
Achtergrond
Scholieren vertekenen cijfers laagopgeleiden
Scholieren vormen een steeds grotere groep op de arbeidsmarkt. Zolang ze geen diploma hebben, tellen ze mee als laagopgeleid. Daarmee vertekenen ze de cijfers over laagopgeleiden. De meeste scholieren hebben een flexcontract en werken maximaal 12 uur per week. Laagopgeleiden die geen onderwijs meer volgen, hebben bijna even vaak een vast contract als gemiddeld. Ook werkt de meerderheid fulltime. De arbeidsmarktpositie en arbeidsmarktkansen zijn voor beide groepen daarmee totaal anders. Cijfers die scholieren meetellen geven een minder rooskleurig beeld dan zou moeten.
 
Lees achtergrondartikel Scholieren vertekenen cijfers laagopgeleiden >>
 
 
 
Verdwenen
Maandelijkse WW-rapportages
 
In juni 2017 zijn voor de laatste keer de Rapportage (N)WW <27 jaar en de Rapportage (N)WW 50-plus verschenen. Dit heeft deels te maken met het feit dat UWV in het nieuwe WW-dienstverleningsmodel niet langer werkt met standaard dienstverleningsformules voor doelgroepen. De meest relevante gegevens over jongeren en 50-plussers met een WW-uitkering zijn nog wel te vinden in de Nieuwsflits Arbeidsmarkt. In de toekomst nemen we daarin mogelijk meer informatie over deze groepen op. Op het UWV Arbeidsmarktinformatieportaal zijn onder de tab Tabellen alle actuele cijfers over onder andere WW-uitkeringen beschikbaar.
  
Ga naar de tabellen op het UWV Arbeidsmarkt-
informatieportaal >> 
 
 
 
Verschenen
UKV-artikel
Financiële zorgen bij inkomensterugval
Onderzoek laat zien wanneer WW’ers zich bewust worden van de financiële gevolgen van de inkomensterugval, hoe ze hiermee omgaan en wat ze verwachten van UWV. Dit gebruikt UWV om zijn dienstverlening te verbeteren. Belangrijke conclusies:
 
WW’ers vinden het een goed idee dat UWV vraagt naar de financiële impact van baanverlies. UWV toont zo begrip voor de situatie van de klant, kan schaamte wegnemen en ernstige schulden helpen voorkomen.
Bij grote financiële zorgen heeft men sterk behoefte aan persoonlijk contact met UWV. Mensen zijn dan onzeker en zoeken houvast.  
 
Lees het UKV-artikel
Financiële zorgen bij inkomensterugval>>
 
 
 
Verschenen 
Cijfers en trends
UWV juli 2017
 
 
In de maandelijkse uitgave ‘Cijfers en Trends UWV’ publiceert UWV de ontwikkelingen in en de meest recente cijfers over de wetten WW, IOW, WIA/IVA, WIA/WGA, WAO, WAZ, Wajong, Ziektewet en Wazo. Deze cijfers komen met een vertraging van anderhalve maand beschikbaar.
 
In juli 2017 zijn 32.700 nieuwe WW-uitkeringen verstrekt.
Eind juli 2017 liepen er 364.400 WW-uitkeringen voor in totaal 342.900 personen. Ter vergelijking: maart waren dit nog 414.800 uitkeringen voor 384.500 personen.
Eind juli 2017 verzorgde UWV in totaal 809.900 arbeidsongeschiktheids-
uitkeringen voor 803.200 personen.
 
Lees Cijfers en trends UWV juli 2017 >>
 
 
 
 
Verschenen
Overstappen vanuit een secretariële of administratieve functie
UWV brengt in kaart wat overstapberoepen zijn voor kwetsbare beroepen en hoe kansrijk deze zijn. Dit is onder andere gedaan voor administratief medewerkers, secretaresses en receptionisten.
 
In andere administratieve beroepen zijn de kansen op een baan niet goed. Toch zijn er alternatieven die meer kansen bieden, zoals incassomedewerker, projectassistent of medewerker p&o.
Vooral buiten het administratieve werkveld liggen mogelijkheden, zoals een baan op het gebied van klantcontact (callcentermedewerker, intercedent) of logistiek (bijvoorbeeld logistiek medewerker).
 
Lees Overstapberoepen secretariële of administratieve functie >>
 
 
 
Verschenen
Alternatieve
beroepen voor medewerkers facilitaire dienst
UWV brengt in kaart wat overstapberoepen zijn voor kwetsbare beroepen en hoe kansrijk deze zijn. Dit is onder andere gedaan voor medewerkers facilitaire dienst en voor medewerkers bedrijfsrestaurant.
  
De horeca biedt kansen voor medewerkers facilitaire dienst en medewerkers bedrijfsrestaurant. Er zijn veel vacatures in de keuken, bijvoorbeeld als afwasser of kok. Daarnaast zijn er mogelijkheden in de bediening.
Ook in de schoonmaak zijn kansen en in de logistiek en klantcontactbranche. Het gaat dan om banen als industrieel schoonmaker en magazijnmedewerker. 
 
Lees Alternatieve beroepen voor medewerkers facilitaire dienst >>
 
 
 
Verschenen
Basissets Regionale Arbeidsmarkt-
informatie
Binnen 4 weken na afloop van elke kalendermaand wordt op werk.nl de ‘Basisset
Regionale Arbeidsmarkt-
informatie’ gepubliceerd.
 
Er is voor elke arbeidsmarktregio een eigen publicatie die  inzicht in de actuele stand van zaken en de ontwikkeling van de laatste 12 maanden, met aandacht voor online vacatures en WW-uitkeringen naar diverse kenmerken. 
Ter vergelijking wordt in elke regionale bassisset ook de landelijke ontwikkeling opgenomen.
Met deze informatie blijft u op de hoogte van actuele ontwikkelingen en verschuivingen in uw arbeidsmarktregio.
 
Ga naar de Basissets Regionale Arbeidsmarktinformatie >>
 
 
 
Verschenen
Nieuwsflits Arbeidsmarkt
 
De maandelijkse Nieuwsflits Arbeidsmarkt bevat stand- en stroomcijfers van WW-uitkeringen en cijfers over ontslagaanvragen.
 
In juli nam het aantal lopende WW-uitkeringen af met 2,1% tot 364.400.
In het onderwijs steeg het aantal WW-uitkeringen tijdelijk in verband met het einde van het schooljaar.
Dit is een jaarlijks terugkerend fenomeen dat te maken heeft met het beëindigen van tijdelijke contracten.
Het aantal nieuwe uitkeringen daalde in de eerste 7 maanden van 2017 in alle beroepsrichtingen.
Onder verzorgenden en in bouwberoepen was de daling het sterkst.
 
Lees de UWV Nieuwsflits Arbeidsmarkt >>
 
 
 
 
Persbericht CBS/UWV
Groei werkgelegenheid zet door
Maandelijks brengen UWV en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) een persbericht uit over de ontwikkeling van de werkloze beroepsbevolking en het aantal WW-uitkeringen.
 
Het aantal mensen van 15 tot 75 jaar met betaald werk nam in de afgelopen 3 maanden met gemiddeld 18.000 per maand toe tot 8,6 miljoen in juli.
In deze leeftijdsgroep hadden 4,3 miljoen mensen om uiteenlopende redenen geen betaald werk.
Onder hen waren 436.000 mensen die recent naar werk hadden gezocht en daarvoor ook direct beschikbaar waren. Deze groep wordt aangeduid als ‘werkloos’.
 
Lees het volledige persbericht >>
 
 
 
UWV beschikt over veel kennis en deelt die graag. Deze digitale UWV Kennisnieuwsbrief informeert u over recente ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en attendeert op nieuwe arbeidsmarktpublicaties en andere kennispublicaties van UWV.

De nieuwsbrief komt elke maand uit.
UWV beschikt over veel kennis op diverse gebieden. We onderscheiden 4 hoofdgebieden. Deze kennen een eigen kleurcodering. Zo kunt u snel zien op welk gebied een publicatie betrekking heeft.
 
Kennis over ontwikkelingen in de sociale zekerheid
 
 
Kennis over arbeidsmarkt en arbeidsparticipate
 
 
Kennis om de dienstverlening verder te professionaliseren
 
 
Kennis over financiële aspecten van de sociale zekerheid
Reacties zijn welkom via: kennis@uwv.nl